Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΖΗΣΕ ΜΑΥΡΕ ΜΟΥ ΝΑ ΦΑΣ..ΤΡΙΦΥΛΛΙ…

 

       ΓΙΑΤΙ  ΤΟ  ΛΕΜΕ  ΕΤΣΙ ;

  Η παροιμία αυτή , είναι καταγραμμένη στις Μαρουσιώτικες παραδόσεις και παροιμιακές εκφράσεις ,και αναφέρεται στο γέρικο άλογο  , τον Μαύρο , που είχε προσφέρει πολλά , πάρα πολλά στον γεωργοκαλλιεργητή , αφεντικό του , και τώρα γερασμένο κι’ αποσταμένο , βρισκόταν στα..στερνά του ..Ο γεωργός , βαλαντωμένος απ’ τη θλίψη του , έδινε υπόσχεση στο άλογό του ( τον ..μαύρο του ) πως αν ζούσε ως τον Μάη , θα του έδινε άφθονο.. χλωρό ..τριφύλλι .

   Πολλές φορές όμως ακούμε την παροιμία ..παραφθαρμένη , π.χ . “ Ζήσε Μάη μου , να φας τριφύλλι “ , κάτι που δεν ισχύει , γιατί δεν έχει και κανένα ..νόημα ..

   Η παροιμία ..πλήρης  , είναι καταγραμμένη : “ Ζήσε  μαύρε μου το Μάη ναφας τριφύλλι , και τον Αύγουστο σταφύλι “ , βέβαια με τα χρόνια ..απλοποιήθηκε , συντομεύθηκε και ..ξέφυγε και  λίγο , απ’ τον πραγματικό της …στόχο , που ήταν , όπως είπαμε , η υπόσχεση του αφεντικού , που δινόταν στον “ μαύρο “ γίά ..άμεση εκπλήρωση της ανάγκης διατροφής του , με φρέσκο και τρυφερό..τριφύλλι , αφού ο καϋμένος δεν είχε δόντια , να μασήσει την τροφή του , εξ’ αιτίας της ηλικίας του .

   Όσο γιά τις διάφορες..παραλλαγές , δεν είναι και κάτι το…σπάνιο , είναι απ’ τα..συμβαίνοντα εν…Ελλάδι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου