Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

OI ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ .. “ ΓΙΟΡΤΑΔΕΣ “..

 

 

      Κοντο..ζυγώνουν , αγαπημένοι μας φίλοι , οι γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς , κάθε  “ τόπος “ στην Πατρίδα μας , έχει και τα..ξεχωριστά δικά του έθιμα , πέρα απ’ τα γενικά και καθιερωμένα ..

   Βέβαια , όλες οι περιοχές , έχουν πολλά κοινά γιορταστικά στοιχεία , που έχουν βαθειά τις..ρίζες τους στην Ελληνική μας παράδοση , και ΄..πάνε από γενιά σε..γενιά , με προσθαφαιρέσεις φυσικά , ..συρμού και πολλών ..άλλων , ένεκεν , αλλά ο βασικός κορμός , ευτυχώς , μένει..σταθερός και ..αναλλοίωτος .

  Όσοι μεγαλώσαμε στην επαρχία , στα χωριά μας δηλαδή , και έχουμε και κάποια..ηλικία , στην..εφηβεία της..ωριμότητας , που λένε , τα ‘χουμε ζήσει όλα αυτά τα όμορφα έθιμα , και δεν σας κρύβω , πως μας..ξενίζουνν , η μάλλον  μας…ξυνίζουν , κάτι μεσο..βέζικες , παρεμβάσεις , που πολλές και ..πολλοί , μοντερνο..φέρνοντες ..Euro-vlahoi , κάνουν ..μασκαρεύοντας την Ελληνική παραδοσιακή ..κουζίνα , π.χ , με κάτι..αλά..κρεμ , και σως..μαδέρια , σόρυ , μαδέρα , ήθελα να πω..

   Ας  ξεκινήσουμε λοιπόν σήμερα αυτό το..ταξείδι , στο Λιδορικιώτικο όμορφο παρελθόν , κι’ ας δούμε πως θυμάται  τις  “Λιδορικιώτικες γιορτάδες “ , η αγαπημένη μας χωριανή , φίλη και..συγγένισσα Σοφία Καραχάλιου – Παλαιολόγου , που πριν μερικά χρόνια έβγαλε ένα μικρό βιβλίο , και ..μπράβο της , γεμάτο με..χρώματα , αρώματα και ..γεύσεις ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ , ο τίτλος του :

“  Αναμνήσεις “..

ΟΙ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ...ΓΙΟΡΤΑΔΕΣ...

 

ΤΑ   Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ν Α .

- " Τα χρόνια εκείνα , είχανε σε κάθε σπίτι " μανάρια ", αρνιά και γουρούνια , χοιρίδια και σαν έφταναν τα Χριστούγεννα , τα έσφαζαν γιά να έχουν κρέας για της γιορτές . Οι νοικοκυρές , άρχιζαν τις προετοιμασίες ,πολύ καιρό πριν την παραμονή των Χριστουγέννων , ζύμωναν ψωμιά και τα έψηναν στους φούρνους , καίγοντας ξύλα . Τα ψωμιά αυτά , τα στόλιζαν με ένα σταυρό από ζυμάρι και με τα χείλη ενός μικρού ποτηριού , έφτιαχναν κύκλους , που συμβόλιζαν μικρά αρνάκια . Έβαζαν επάνω τους και αμύγδαλα και στο εσωτερικό τους ένα νόμισμα . Όποιος έβρισκε το νόμισμα , ήταν ο τυχερός της χρονιάς . Τα ψωμιά αυτά τα έλεγαν " Χριστόψωμα ".

Έφτιαχναν και κάτι κουλούρες , γιά τα μικρά παιδιά και τα βαφτιστήρια . Τις στόλιζαν κι' αυτές με διάφορα σχέδια , " κεντήματα ", βάζοντας στη μέση ένα αυγό και ρίχνοντας επάνω ζάχαρη . Την μέρα των Χριστουγέννων , μαζεύονταν όλοι μαζί , συγγενείς και φίλοι , έτρωγαν και γλεντούσαν , τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια ".

Η   Π Ρ Ω Τ Ο Χ Ρ Ο Ν Ι Α .

- " Όλες οι νοικοκυρές , ετοίμαζαν γιά την Πρωτοχρονιά παραδοσιακά γλυκά όπως : τον μπακλαβά με αμύγδαλα η καρύδια και την ρυζοριβανή κι' απ' ότι θυμάμαι , μοσχοβόλαγε ο τόπος απ' τη μυρωδιά . Το πρωί της Πρωτοχρονιάς , έστελναν τα μικρά παιδιά , με ένα κανάτι στη βρύση , γιά να πάρουν νερό , το οποίο έπρεπε να πάνε " αμίλητο " στο σπίτι, δίχως δηλαδή να μιλήσουν με κανένα στο δρόμο . Όταν τα παιδιά έφερναν τα νερό , τότε έλεγαν οι νοικοκύρηδες τη φράση : " Όπως τρέχει το νερό στη βρύση έτσι να τρέχει και το " βιό " , στη ζωή , στο σπίτι ". Στέλναν και γλυκά , σκεπασμένα σ' ένα πιάτο με μιά πετσέτα , στους συγγενείς , οι οποίοι με τη σειρά τους , έστελναν κι' αυτοί ".

ΤΑ   Φ Ω Τ Α .

Στις 6 του Γενάρη , ήταν η γιορτή των Θεοφανείων η Φώτων . Εκείνη την ημέρα γινόταν ο μεγάλος αγιασμός των υδάτων ώστε όλα τα νερά να εόναι αγιασμένα . Πήγαιναν τότε και πάντιζαν με αγιασμό τα σπίτια , τα χωράφια και τ' αμπέλια τους , γιά να είναι ευλογημένα και να έχουν καλή σοδειά . Όσοι είχαν φτιάξει κρασί , την ημέρα αυτή δοκίμαζαν να δούν ποιό είναι το καλύτερο ! ". -

 

 

Συνοπτικά , όπως διαπιστώσατε , αγαπημένοι μου φίλοι , περιγράφει η φίλη μας η κυρία Σοφία , τις γιορτάδες στο χωριό μας , αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο , στη διαδικασία , στις..δουλειές ,δηλαδή στο..πρακτικό μέρος , υπάρχουν όμως πολλά άλλα που θα πρέπει να θυμηθούμε και να αναφέρουμε , πέρα απ' το..διαδικαστικό κομμάτι , και με τον ερχομό κάθε γιορτής , θα προσπαθήσουμε , όλοι μαζί  να προχωρήσουμε και λίγο πιό ..πέρα , σε άλλες..πλευρές της τότε , και της τώρα ίσως , Λιδορικιώτικης ζωής , γι' αυτό και όποιος απ' τους φίλους της σελίδας , έχει κάτι σχετικό , φωτογραφία , μαρτυρία , ιστορία κάποιο περιστατικό , ίσως , να το δώσουν γιά δημοσίευση στην Λιδορικιώτικη σελίδα , ρποσφέροντας έτσι σημαντική υπηρεσία στο χωριό μας και ειδικότερα στους νέους μας , η σελίδα είναι στη διάθεση΄Ο Λ Ω Ν  Τ Ω Ν  Λ Ι Δ Ο Ρ Ι Κ Ι Ω Τ Ω Ν .....και με μεγάλη μας χαρά θα φιλοξενήσουμε κάθε συνεργασία .

 

              Καλό  σας …ξημέρωμα ….Κ.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου